Glasba je odmev ponosa

Štejem si v veliko čast in privilegij, da sem župan tiste gorenjske občine, v kateri že 150 let odmeva zven godb in pihalnih orkestrov, katerih ponosni dediči in nasledniki ste vi, Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora.

V stoletju in pol ste previharili  pet državnih ureditev, tri vojne in osamosvojitev Slovenije in v vsakem trenutku sebi in našim ljudem pomagali živeti in preživeti najrazličnejše življenjske preizkušnje in izzive, ki jih ni bilo malo niti niso bili lahki. Odmev vaših zvokov je vselej napovedoval nekaj prazničnega in lepega.

Tudi letošnje leto je preplet več hudega kot lepega in ko smo že mislili, da je najhujše s koncem epidemije za nami, je narava pokazala zobe in vso svojo moč. Marsikateremu Slovencu je ugrabila vse, za kar je delal vse življenje. Hvaležen sem vam, da se odzivate na vsako povabilo ali klic k sodelovanju in dobrodelnosti, da se z vašo vzpodbudo pogled v prihodnost zbistri, postane bolj optimističen, bolj prijazen, skratka lepši. Ob vaših harmonijah postanejo tudi naše, jeseniške harmonije, bolj jasne, spoštljive in polne upanja in zaupanja v jutrišnji dan.

Priznam, da smo si v mnogih pogledih podobni, zato se v vaši družbi dobro in domače počutim. Vi ste mi navdih kot človeku, Jeseničanu in županu: trdo delate, nikoli ne odrečete sodelovanja, držite dano besedo in tudi če vas je kdaj samo za ograbek, ker vas življenje hoče na različnih poteh, ne odnehate, ampak odmevajo vaši zvoki  še glasneje, bolj veselo in bolj odločno.

In to je vaše dragoceno sporočilo, odmev stotine src godbenih navdušencev, ki meni kot županu in slehernemu prebivalcu naše občine naroča, da se le v harmoniji rojevajo nove, še lepše harmonije tako v glasbi  kot med ljudmi. Vaše človeško, ljubiteljsko  in umetniško poslanstvo je neprecenljivo. Vi ste naš ponos in vest, da je treba graditi mir in prijateljstvo počasi in strpno, da nevidni mostovi trdno povezujejo ljudi in države med seboj.

Ob vašem visokem jubileju zavijam svojo iskreno čestitko v željo, da bi v skupnih in vaših čudovitih harmonijah naredili še marsikaj dobrega in lepega za vaše društvo, s tem pa tudi za naše Jesenice in širšo skupnost,  

mag. Peter Bohinec, župan Občine Jesenice