V godbeno sobo pride prva, godbeno sobo zapusti zadnja. Ne igra na noben inštrument, a je vse kar naredi zelo uglašeno. Pridna kot mravljica, vestna, delovna in mirna, predvsem pa z vsem srcem predana ' pleh muski'. Na proslavi ob prazniku občine Jesenice smo bili nanjo še posebej ponosni, za vse kar dela že desetletja, je prejela Plaketo Občine Jesenice- Helena Erman, naša tajnica (tako imamo zapisano v pravilih), a je Helena mnogo več kot to.  

Obrazložitev nagrade- Plakete

'' Helena Erman prejme plaketo občine Jesenice, ker se je izkazala s svojim aktivnim, skrbnim, predanim in natančnim delom tajnice Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, dve leti pa je bila tudi podpredsednica orkestra. Pri orkestru so jo označili kot desno in levo roko predsednika, hkrati pa srce godbe, ki razmišlja in skrbi za stvari, za katere mnogi niti ne vedo, da obstajajo. Pred vsakim nastopom poskrbi, da ima orkester vsa dovoljenja, prijave in zavarovanja. Uredi vso logistiko, ko orkester potuje, in ga spremlja na gostovanjih. Helena Erman pa se ne znajde odlično zgolj med papirji in dokumentacijo, ampak je tudi topla, pristna oseba. Kot jo opisujejo člani orkestra, nikoli ni slabe volje, vedno je pripravljena prisluhniti in ponuditi pomoč. Pobira pozabljene jakne, klobuke, partiture, pazi na mobitele, torbice…Medtem ko mlade mamice igrajo v orkestru, Helena pogosto prevzame vlogo varuške. Zato je Helena Erman prava mama orkestra v tistem najbolj plemenitem pomenu besede. Helena Erman je že četrt stoletja  nepogrešljiva tajnica orkestra in zato prejemnica Plakete Občine Jesenice.''

Helena … že skoraj 30 let nepogrešljiva članica orkestra! 

Njeni instrumenti, ki nikoli niso razglašeni, ki jih nikoli ne pozabi, nikoli ne zanemari so: empatija, delavnost, prijaznost, potrpežljivost, pripadnost.

Spoštovana Helena, naj vas pozdravi Pesem v imenu mnogih, mnogih ljudi!

' Ko sta zapustili balkon, sem vedela, da se nekaj pripravlja,' je rekla naša Helena po prejeti nagradi in presenečenju na odru. Pesem Braca Korena, ' Dober dan, Mama Helena', je na odru ob spremljavi kitarista Klemena Smoleja zapel Miha Rebernik, sredi pesmi pa smo se jim na odru pridružili še Helenini godbeniki in ji skupaj voščili.   

In še zahvala Helene Erman ob prejemu občinskega priznanja na proslavi Občine Jesenice

'' Dober večer. Rada bi se zahvalila predlagateljem in podeljevalcem za priznanje, priznanje mojemu delu in s tem posredno vsem mojim kolegicam in kolegom, prostovoljcem v ljubiteljskih društvih. Danes se od ljubiteljskih ne zahteva nič manj, kot od profesionalcev, raje še kakšna vloga ali papir več. Človek bi pričakoval, da bo ob naprednih tehnologijah in digitalizaciji za nas delo lažje in ga bo manj, pa ni čisto tako. Zaradi razbohotene zakonodaje in v imenu transparentnosti, je tega vse več. Res je, da ne delujemo v ospredju pa z našim delom prispevamo k dobremu delu društva, predvsem pa, da so 'frontmeni' uspešnejši. Nihče pa ni uspešen sam, tudi jaz ne. Zato bi se srčno rada iskreno zahvalila za pomoč, za podporo, res podporo in razumevanje mojemu možu, mojim domačim, meni dragim godbenikom in dobrim prijateljem. Brez vas mi ne gre, z vami pa mi je lažje in lepše.''

Spodaj podpisani dodajam, da je plaketa prišla v prave roke, kajti Helena je s svojim delom, odnosom, voljo in umirjenostjo vsem nam lahko v zgled. Čestitke in poklon.

Zoran Račič